Sfidat e Reformës Territoriale 2014 në Francë

Le Monde Idees, 22 shkurt 2014

Në konferencën e tij për shtyp më 14 janar 2014, Presidenti i Republikës, François Hollande, ka njoftuar një reformë të re të territoriale për të thjeshtësuar hartën administrative franceze, për të reduktuar shpenzimet publike dhe për të mbajtur lidhje të fortë në mes të autoriteteve lokale dhe qytetarëve. Por çfarë duhet të pritet konkretisht prej “reformën territoriale”? Cilat janë prioritetet? Mund të mësojmë nga përvojat jashtë vendit? Si mund të shmangen pabarazitë midis territoreve të urbanizuara të pasura dhe territoreve  gjysmë-urbane të varfëra? Kreu i shtetit përmendi shëmbullin e “Grand Lyon”, por mund të bëjë një referencë? Sidomos, mund të reformohen qeverisjet vendore një vit para zgjedhjeve lokale?

Klikoni këtu për të lexuar pikpamje të ndryshme rreth reformës territoriale në Francë

  Thënie për Shtetin

  • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
   - Georges Pompidou
  • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
   - Otto von Bismarck
  • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
   - Jean Cocteau
  • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
   - Alcide de Gasperi
  • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
   - Montesquieu
  • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
   - Cardinal de Richelieu
  • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
   - Aristotele
  • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
   - Woodrow Wilson
  • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
   - Charles Maurras
  • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
   - Ruggiero Bonghi