Strategjia e BE për Rajonin Adriatik dhe Jonian – SBERAJ

Përgatitur nga Shtetiweb.org, Dhjetor 2013

Drejtoria e Përgjithëshme e Politikave Rajonale dhe Urbane në KE, do të prezantojë në Shkurt 2014, rezultatin e procedurës së konsultimit publik (public consultation) për të gjithë palët e interesuara në Strategjinë e BE për Rajonin Adriatik dhe Jonian – SBERAJ (EU Strategy for the Adriatic and Ionian Region (EUSAIR).

Qëllimi i kësaj strategjie është promovimi i prosperitetit ekonomik dhe social, rritjes ekonomike dhe të punësimit në rajonin e Adriatikut dhe të Jonit nëpërmjet përmirësimit të atraktivitetit të tij, konkurrueshmërisë dhe konektivitetit. Po ashtu kjo nismë mbështet procesin e integrimit të vendeve të Balkanit Perëndimor në BE.

SBERAJ përmbledh tetë vende: katër anëtare të BE-së (Kroacia, Greqia, Italia dhe Sllovenia) dhe katër jo-BE (Shqipëria, BiH, Mali i Zi dhe Serbia). Programi fokusohet në katër shtyllat e mëposhtëme: (1) mbështetje e rritjes në sektorin detar; (2) ndërthurjen e rajoneve; (3) ruajtjen, mbrojtjen, përmirësimin e cilësisë së mjedisit; (4) rritjen e atraktivitetit të rajonit.

Ju mund të gjeni një kopje të dokumentit strategjik në linkun: EU Strategy for the Adriatic and Ionian Region (EUSAIR).

  Thënie për Shtetin

  • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
   - Georges Pompidou
  • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
   - Otto von Bismarck
  • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
   - Jean Cocteau
  • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
   - Alcide de Gasperi
  • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
   - Montesquieu
  • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
   - Cardinal de Richelieu
  • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
   - Aristotele
  • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
   - Woodrow Wilson
  • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
   - Charles Maurras
  • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
   - Ruggiero Bonghi