FMN: Shqipëria mban rekord për kreditë e këqija

28 nëntor 2013

Shqipëria zyrtarisht është vendi me nivelin më të lartë të kredive me probleme në të gjithë Evropën Lindore. Aktualisht niveli i huave të pakthyera në afat ka arritur në 25%, duke bërë kështu vendi i parë, dhe pas nesh të vijnë Rumania dhe Serbia.

Të dhënat bëhen të ditura nga një raport i publikuar nga Fondi Monetar Ndërkombëtar, i cili përveç përqindjes së lartë, shpreh shqetësimet se gjatë viteve të krizës në vendin tonë është rritur mjaft jo vetëm vonesat në pagesat e kësteve, por edhe huatë që bankat nuk kanë më shpresa për t’i kthyer.

Mosshlyerja e detyrimeve të prapambetura që shteti i ka bizneseve por edhe përkeqësimi i bilanceve të sektorit privat ka sjellë për ekonominë shqiptare një ngërç, i cili pavarësisht masave të marra nga institucionet nuk po sjell efekte.

Në dy vitet e fundit Banka e Shqipërisë ka ulur 8 herë normën bazë të interesit për lekun me qëllim stimulimin e kreditimit, por situata e huave me probleme i ka bërë të paefektshme këto lëvizje. Një ditë më parë Banka Qendrore çoi në një tjetër nivel historik interesin për lekun duke e zbritur atë në 3.25%.

Rekomandimet që vetë fondi i ka bërë Shqipërisë është pagesa sa më parë e detyrimeve që shteti i ka bizneseve, ndërkohë që lidhur me këtë çështje ministria e Financave ka kontraktuar kompaninë “Deloitte”, e cila në datën 30 nëntor bën certifikimin e borxhit dhe në 2014-ën do të nisin pagesat.

Thënie për Shtetin

 • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
  - Georges Pompidou
 • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
  - Otto von Bismarck
 • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
  - Jean Cocteau
 • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
  - Alcide de Gasperi
 • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
  - Montesquieu
 • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
  - Cardinal de Richelieu
 • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
  - Aristotele
 • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
  - Woodrow Wilson
 • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
  - Charles Maurras
 • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
  - Ruggiero Bonghi