Burokracia “torturuese” e taksave

Nga Top Channel, 21 nëntor 2013

Sistemi i taksave në Shqipëri është një ingranazh i rëndë burokratik që i kushton biznesit kohë dhe para. Në raportin e fundit ‘Të paguash taksat 2014’ Banka Botërore e rendit Shqipërinë si vendin e 146 me sistemin më të vështirë të taksave nga 189 ekonomitë e marrë në shqyrtim. 

Sipas Bankës, ndonëse niveli i taksave është më i ulët se sa mesatarja e rajonit dhe e botës, barra e biznesit në Shqipëri rritet nga kostot e larta administrative, që lidhen me numrin e pagesave dhe kohën që merr ky proces. Sipas raportit, një ndërmarrje në shqipëri i duhet të kryejë 42 pagesa në vit për të shlyer detyrimet e saj ndaj shtetit, nga 30 pagesa që është mesatarja e Europës dhe e Azisë qëndrore. Raporti shpjegon në detaje edhe se pse Shqipëria ka këtë numër të lartë pagesash.

Sipas tij, një biznes në Shqipëri është i detyruar të bëjë 13 pagesa në vit për tatimin mbi fitimin, 12 për taksat e punës ose kontributet dhe 17 pagesa për llojet e tjera të taksave, kombëtare apo vendore. Ky numër i lartë pagesash i merr kompanive shqiptare, sipas Bankës Botërore, 357 orë pune në vit. Mesatarja e rajonit për të njëtin tregues është rreth 250 orë në vit.

Në vitin 2007, kur prezantoi taksën e sheshtë, Qeveria e mëparshme, vec uljes së barrës mbi sipërmarrjen synonte dhe thjeshtimin e procedurave për pagesën e taksave. Por sipas Bankës Botërore, sistemi i taksave në Shqipëri mbetet sërish një ndër më të vështirët në botë, duke rënduar barrën e biznesit, para të cilat nuk shkojnë në arkën e shtetit, por humbasin si kosto burokratike.

Qeveria e re ka paralajmëruar se që nga 1 janari do të zbatojë një politikë të re, me ndryshime jo të vogla si në taksat e drejtëpërdrejta të biznesit ashtu dhe në ato mbi të ardhurat e individëve. Por përtej debatit mbi parimin, progresiv apo i sheshtë, sistemi i taksave në Shqipëri sipas Bankës Botërore, ka nevojë të lehtësohet edhe nga barra e lartë administrative, që rëndon kostot e sipërmarrjes dhe nxit informalitetin.

  Thënie për Shtetin

  • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
   - Georges Pompidou
  • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
   - Otto von Bismarck
  • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
   - Jean Cocteau
  • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
   - Alcide de Gasperi
  • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
   - Montesquieu
  • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
   - Cardinal de Richelieu
  • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
   - Aristotele
  • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
   - Woodrow Wilson
  • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
   - Charles Maurras
  • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
   - Ruggiero Bonghi