Seancë dëgjimore për propozimet e PS për ndryshime kushtetuese

14.09.2012

Më 14 shtator 2012 në Kuvend Këshilli i Legjislacionit zhvilloi një seancë dëgjimore me ekspertë vendas dhe të huaj. Ata dhanë opinionet e tyre lidhur me paketën e Partisë Socialiste për ndryshimet kushtetuese. Duket se të dy forcat kryesore politike mbeten në pozicionet e tyre politike. Demokratët mbeten në mendimin se këto propozime bllokojnë funksionimin e sistemit gjyqësor, ndërsa socialistët i cilësojnë ato si domosdoshmëri për rritjen e pavarësisë së sistemit të drejtësisë.

Ekspertët dhanë opinione të ndryshme që shkonin nga vlerësimi pozitiv për vendosjen e kriterit të shumicës së cilësuar në zgjedhjen e gjyqtarëve dhe disa drejtuesve të institucioneve kushtetuese, si një korrektim që sipas tyre po i bëhej prishjes së ekuilibrave me ndryshimin e Kushtetutës në vitin 2008, deri tek vlerësimi se kriteri i shumicës së cilësuar ishte i panevojshëm, pasi mund të sjellë krizë insitucionale, siç ishte rasti i Avokatit të Popullit. Sipas këtij opinioni, asnjë votë e cilësuar nuk dikton integritetin dhe pavarësinë që kërkohet për funskionimin e ndershëm të sistemit të drejtësisë.

Seanca dëgjimore, me rreth 20 ekspertë, zgjati 6 orë. Mbledhja e Këshillit të Legjislacionit nuk përfundoi me kaq, pasi ia ka lënë vendin debatit të tensionuar politik, që nuk solli asnjë risi, pasi palët mbrojtën qëndrimet e bëra publike gjatë 8 javëve të fundit. Momenti i votimit për ndryshimet kushtetuese ka rritur tensionin politik. Opozita e ka lidhur atë me votimin e projektit konsensual për kufizimin e imunitetit, që është një nga kushtet për marrjen e statusit të kandidatit.

  Thënie për Shtetin

  • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
   - Georges Pompidou
  • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
   - Otto von Bismarck
  • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
   - Jean Cocteau
  • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
   - Alcide de Gasperi
  • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
   - Montesquieu
  • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
   - Cardinal de Richelieu
  • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
   - Aristotele
  • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
   - Woodrow Wilson
  • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
   - Charles Maurras
  • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
   - Ruggiero Bonghi