Partitë politike

» Demokracia e brëndëshme në partitë politike shqiptare

Sipas studimit të Afrim Krasniqit dhe Ardian Haçkaj: “Demokracia e brëndëshme në partitë politike shqiptare” Në një shtet demokratik partitë politike duhet të jenë para së gjithash demokratike brenda vetes së tyre, në mënyrë që ato të mund të prodhojnë demokraci për vendin dhe për të gjithë shoqërinë gjatë ushtrimit të pushtetit politik. Në Shqipëri […]

» Partitokracia

Partitokracia është një rregjim politik në të cilin pushteti efektiv i ka qëndrat e tij në udhëheqjet e partive politike dhe jo në organet e parashikuara nga kushtetuta e vendit. Edhe pse partitë, nëpërmjet grupeve të tyre parlamentare,janë organizma kushtetuese që kanë rolin e tyre të rëndësishëm në përcaktimin e politikave të një vendi, rregjimi i […]

» Financimi i Partive Politike dhe i Fushatave Elektorale

Funding of Political Parties and Election Campaigns: A Handbook on Political Finance IDEA: Institute for Democracy and Electoral Assistance, Sweden, 2014 Si çdo organizatë, partitë politike kanë nevojë për financim. Por roli i parave në politikë është bërë sot kërcënimi më i madh për demokracinë. Ky është një problem global dhe shumë i vështirë për […]

» Çfarë janë partitë politike?

Sipas një përkufizimi tashmë klasik të Max Weber: “partitë janë në thelbin e tyre të brëndshëm organizata të krijuar në mënyrë të lirë mbi bazën e rekrutimeve të lira duke patur gjithmonë si qëllim kërkimin e votave në zgjedhje për të siguruar poste politike”. Një tjetër politolog i njohur G. Sartori jep një formulim më […]

» Si klasifikohen sistemet partiake?

Sistemi partiak është një bashkësi e partive politike të lidhura midis tyre me një marrëdhënie llogjike. Vlerësimi më i thjeshtë i sistemeve partiake është ai që bëhët mbi bazën e një kriteri të vetëm: atij numerik. Kështu sistemet partiake të klasifikuara prej tij janë: njëpartiake, dypartiake dhe shumë partiake   – Sistemet njëpartiake karakterizojnë rregjimet […]

» Marrëdhëniet e partive me shtetin, Partitokracia

Marrëdhëniet midis partive politike dhe shtetit janë komplekse dhe ndryshojnë në varësi të modeleve të ndryshme të sistemeve politike. Ka vende në të cilat marrëdhëniet e tyre me institucionet shtetërore janë qartësisht dhe realisht të ndara. Ka gjithashtu vende ku shteti dhe partitë kanë një marrëdhënie reciproke bashkëpunimi. Partitë ushtrojnë pushtet përmes instrumenteve të shtetit, […]

» Partitë politike në Shqipëri

Në Shqipëri historia e lindjes së forcave të para politike fillon me momentin e  krijimit të institucionit të parë parlamentar në vitin 1920. Kur  në Kongresin e Lushnjës u krijua Këshilli Kombëtar, ose parlamenti i parë shqiptar nuk ekzistonin forcat politike.. Pikërisht veprimtaria e sapo nisur e qeverisë dhe e Kuvendit shërbeu si nxitje për […]

Thënie për Shtetin

 • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
  - Alcide de Gasperi
 • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
  - Montesquieu
 • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
  - Cardinal de Richelieu
 • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
  - Aristotele
 • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
  - Woodrow Wilson
 • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
  - Charles Maurras
 • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
  - Ruggiero Bonghi
 • Detyra e shteteve të mëdha është të shërbejnë dhe jo të dominojnë botën.
  - Harry S. Truman
 • Paul Valery
  - Nëse Shteti është i fortë, ai na shtyp. Nëse ai është i dobët, na zhduk.
 • Kur je jashtë vendit, je burrë shteti; kur je në atdhe, je vetëm një politikan.
  - Harold MacMillan