“Gjëndja e Dëshpëruar e Unionit”

Titulli: The Unhappy State of the Union
Autori: Loukas Tsoukalis
Shtepia Botuese: Rrjeti Policy
Viti i Botimit: 2014
Faqe: 82

TEKSTI I PLOTE I LIBRIT

Kriza ka transformuar krejtësisht pamjen ekonomike dhe politike të Evropës. Kontinenti është i ndarë midis kreditorëve dhe debitorëve, si dhe midis vendeve që përdorin euro dhe pjesës tjetër. Ndarjet janë gjithashtu të thella brenda vendeve dhe pabarazitë rriten më shpejt. Besimi është i ulët, ekonomia është me të meta dhe politikat toksike. Rimëkëmbja ekonomike më së shumti është modeste; ajo është gjithashtu e brishtë dhe e pabarabartë. Ekonomia ballafaqohet me deflacion, me papunësi të lartë dhe partitë anti-sistemike në rritje, dhe me nivele të larta të dyshimtë të borxhit publik dhe privat, Evropa duket se po ndeshet me të ardhmen me shpresa se do kete sukses, pavarësisht se nuk ështe e përgatitur mjaftueshëm për të. Çfarë duhet bërë për të ndalur zakonin e Evropës për t’u përhapur përmes krizës?

Ky pamflet i Rrjeti Policy paraqet rastin për një marrëveshje të re të madhe për të shpëtuar projektin evropian, nga perspektiva e një autori që në mënyrë unike lidh hendekun mes analizave akademike dhe atyre politike. Ajo është botuar në partneritet me thinktanks e mëdha evropiane në Francë, Gjermani, Greqi, Itali dhe Spanjë.

Autori Lokas Tsoukalis

Loukas Tsoukalis is professor of European integration at the University of Athens, visiting professor at King’s College, London, and the College of Europe in Bruges. Previously, he taught for many years at the University of Oxford and the London School of Economics, also at Sciences Po in Paris, the European University Institute in Florence and Johns Hopkins University in Washington D.C. In his work that has been widely acclaimed, he has always tried to bridge the gap between academic analysis, policy and politics. Loukas Tsoukalis is also a former special adviser to the president of the European Commission, president of the Hellenic Foundation for European and Foreign Policy (ELIAMEP) and member of the board of Policy Network.

  Thënie për Shtetin

  • Një burrë shteti është një politikan që e vë vehten në shërbim të kombit. Një politikan është një burrë shteti që vë kombin e tij në shërbim të tij.
   - Georges Pompidou
  • Në politikë duhet të ndjekësh gjithmonë rrugën e drejtë, sepse je i sigurt që nuk takon kurrë asnjëri
   - Otto von Bismarck
  • Politika e vërtetë është si dashuria e vërtetë. Ajo fshihet.
   - Jean Cocteau
  • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
   - Alcide de Gasperi
  • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
   - Montesquieu
  • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
   - Cardinal de Richelieu
  • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
   - Aristotele
  • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
   - Woodrow Wilson
  • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
   - Charles Maurras
  • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
   - Ruggiero Bonghi