Konferenca "Open markets for Balkan Benelux"

Drejt një Tregu të Përbashkët apo një Tregu Unik?

Moderatorët: Prof. Dr. Adrian Civici, Ibrahim Rexhepi

Konferenca "Open markets for Balkan Benelux"

PostimNga Prof. Asoc. Dr. Nevila Sokoli » e Diel Shtator 22, 2013 5:04 pm

Ne daten 19 Shtator 2013 u zhvillua konferenca " Open markets for Balkan Benelux ; Regional economic Integration as answer to the economic crises". Kjo konference sillte sebashku shume aktore te interesuar per nje bashkepunim ekonomik rajonal mbi rruge dhe ide te qarta e konkrete. Konferenca organizohej nga Instituti Shqiptar Liberal ne bashkepunim dhe me mbeshtetjen financiare te Konrad Adenauer Stiftung ne Shqiperi, Austrian Economics Center, Fondacioni per Liri Ekonomike, AGREEI, European Tax Reform.
Ne kete konference une pata rastin qe nepermjet fjales sime te prezantoj edhe CuriaWeb dhe ne vecanti forumin : Rruget drejt nje hapesire ekonomike te perbashket Shqiperi-Kosove.
Me poshte disa nga pikat ku u mbeshtet konferenca:
1. Bashkepunimi rajonal Balkanik eshte kthyer ne prioritet sidomos sot kur kriza ekonomike ka trokitur ne deren Balkanike dhe shpejt mund te kthehet ne emergjence.
2. Objektivi strategjik I Benelux-it Balkanik eshte krijimi I nje tregu perbashket ekonomik te 4 vende anetare, Shqiperi, Mal I Zi, Kosove dhe Maqedoni, ku vete keto vende si dhe komuniteti nderkombetar do te perfitojne.
3. Meqenese secili nga keto shtete eshte relativisht I vogel dhe prodhimi eshte I kufuzuar, nderkombetaret do te preferonin nje treg Balkanik unik,me te mira dhe qarkullim dhe prodhim ne nje hapesire me nje popullsi te konsiderueshme.
4. Keto vende duhet te kene rritje ekonomike tani, neser mund et jete shume vone
5. Ku Benelux Balkanik ka shancet te ndodhe dhe te operoje me shpejt sesa agenda e Integrimit Europian te ketyre vendeve
6. Rritja ekonomike e ketyre vendeve do te perkthehej ne me shume vende pune, prosperitet dhe mireqenie, me qellim qe forcat e punes ne kete rajon te qendrojne aty dhe te mos migrojne.
7. Te 4 vendet do te integrohen ne BE atehere kur BE ti konsideroje ato si histori suksesi, dhe bashkepunimi ekonomik rajonal mund ta realizoje kete
8. Duhen promovuar rastet e suksesit te tregut te lire dhe funksionimit te marreveshjeve
9. Rastet e embargos, boikotit si tek cimentoja, patatet, mjalti mund tu paraprijne konflikteve serioze dhe se zgjidhjet proteksioniste nuk ndihmojne interesin public.
10. Kuptohet qe trendy po favorizon proteksionizmin, por kjo eshte pergjigjia negative , nderkohe ajo qe duhet konsideruar perhere e me shume, ne inters te publikut eshte integrimi rajonal ekonomik, pra Benelux.

Ministri I Ekonomise, HE. Arben Ahmetaj I ftuar ne Konference deklaroi qe qeveria eshte duke punuar per lehtesimin e marredhenieve tregtare me Kosoven.
“ ne jemi duke marre nje iniciative per lehtesimin e tregtise me Kosoven, qe ne afatmesem do te kete vetem nje administrate kontrolli ne portin e Durresit, per te gjitha mallrat qe hyjne ne Shqiperi me destinacion tregun Kosovar, qe do te kurseje ore pune, kosto te pafundme dhe do ta beje ne fakt kufirin, ne aspektin tregtar, nje vije te padukshem: - tha ministri.

Keto ishin disa nga pikat e diskutuara dhe ndoshta duhen pare te arsyeshme te diskutohen edhe ne forumin tone. ne duke filluar me rastin studimor _Shqiperi-Kosove japim kontributin tone ndaj kesaj ideje.
Faqe per tu konsultuar: http://www.agreei.org dhe http://www.benelux.int
Prof. Asoc.Dr. Nevila Xhindi (PhD)
Jean Monnet Professor

European University of Tirana
Deputy Rector
Partnership and Business Development
_______________________

E-mail: nevila.xhindi@uet.edu.al
Imazhi i Përdoruesit
Prof. Asoc. Dr. Nevila Sokoli
 
Postime: 8
U regjistruat në këtë grup: e Martë Shtator 03, 2013 5:10 pm
Emri Mbiemri: Nevila Sokoli
Titulli: Prof.Asoc.Dr

Rikthehu tek Rrugët drejt një Hapësire Ekonomike të Përbashkët Shqipëri - Kosovë

Kush është në linjë?

Përdoruesit që shohin aktualisht këtë forum: Nuk ka përdorues të regjistruar dhe 1 vizitorë

cron