Referendumi

» Klasifikimi i referendumeve

Sipas qëllimit të organizimit të tyre, referendumet mund të dallohen në:  – propozues: të propozojë një ligj të ri (e detyron legjislatorin të miratojë një ligj në përputhje me shprehjen popullore); është i pranishëm, për shëmbull, në legjislacionin e San Marinos dhe Zvicrës; – konsultues: për të dëgjuar mendimin popullor për një çështje të caktuar […]

» Ç’është Referendumi?

Referendumi është një institucion juridik elektoral. Referendumi është një procedurë e demokracisë gjysëmdirekte nëpërmjet të cilit qytetarët e një territori të dhënë thirren për të shprehur një qëndrim mbi një propozim që u nënshtrohet atyre, që një autoritet tjetër ka marrë ose që do të marrë. Nëse shumica e demokracive bashkëkohore kanë organizuar referendume gjatë […]

Thënie për Shtetin

 • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
  - Alcide de Gasperi
 • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
  - Montesquieu
 • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
  - Cardinal de Richelieu
 • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
  - Aristotele
 • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
  - Woodrow Wilson
 • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
  - Charles Maurras
 • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
  - Ruggiero Bonghi
 • Detyra e shteteve të mëdha është të shërbejnë dhe jo të dominojnë botën.
  - Harry S. Truman
 • Paul Valery
  - Nëse Shteti është i fortë, ai na shtyp. Nëse ai është i dobët, na zhduk.
 • Kur je jashtë vendit, je burrë shteti; kur je në atdhe, je vetëm një politikan.
  - Harold MacMillan