Qeveria e parë e Enver Hoxhës (22 mars 1946 – 1 tetor 1948)

Përbërja e Qeverisë

 Enver Hoxha – kryeministër, ministër i Punëve të Jashtme dhe i Mbrotjes Kombëtare

 1. Koçi Xoxe – zëvendëskryeministër, ministër i Punëve të Brendëshme dhe kryetar i Komisionit të Kontrollit
 2. Tuk Jakova – ministër pa portofol, 6 shkurt 1946 ministër i Industrisë
 3. Haxhi Lleshi – ministër pa portofol
 4. Manol Konomi – ministër i Drejtësisë, 6 maj 1947 – 5 shkurt 1948 ministër ad. Interim i Arsimit
 5. Spiro koleka – ministër i Punëve Botore
 6. Ramadan Çitaku – Kiço Ngjela (6 shkurt 1948) – ministër i Financave
 7. Nako Spiru – ministër i Ekonomisë, 13 mars 1947 – kryetar i Komisionit të Planit të shtetit
 8. Medar Shtylla – ministër I Shëndetësisë
 9. Gaqo Tashko – ministër i Bujqësisë
 10. Sejfulla Malëshova  (Naxhije Dume, 6 shkurt 1948) – ministër i Arsimit
 11. Gogo Nushi (31 janar 1947 – ministër i Tregtisë
 12. Nesti Krenxhi – ministër pa portofol dhe president i Komisionit të Planit të shtetit (29 Maj 1948)
 13. Pandi Kristo – ministër pa portofol (1946) dhe kryetar i Kontrollit të Shtetit (1947)
 14. Mehmet Shehu – ministër i Komunikacioneve dhe PTT (6 shkurt 1948)

 

Thënie për Shtetin

 • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
  - Alcide de Gasperi
 • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
  - Montesquieu
 • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
  - Cardinal de Richelieu
 • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
  - Aristotele
 • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
  - Woodrow Wilson
 • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
  - Charles Maurras
 • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
  - Ruggiero Bonghi
 • Detyra e shteteve të mëdha është të shërbejnë dhe jo të dominojnë botën.
  - Harry S. Truman
 • Paul Valery
  - Nëse Shteti është i fortë, ai na shtyp. Nëse ai është i dobët, na zhduk.
 • Kur je jashtë vendit, je burrë shteti; kur je në atdhe, je vetëm një politikan.
  - Harold MacMillan