Qeveria e Enver Hoxhës (23 tetor 1944 – 21 mars 1946)

Përbërja e Qeverisë

 1. Enver Hoxha – kryeministër, ministër për Luftën e Komandën e Mbrojtjes Kombëtare dhe ministër I Punëve të Jashtme (pas 9 shkurtit 1946)
 2. Myslym Peza – zëvendëskryeministër
 3. Haxhi Lleshi – ministër I Punëve Botore
 4. Omer Nishani – ministër i Punëve të Jashtme (deri në 9 shkurt 1946)
 5. Medar Shtylla – ministër i Ekonomisë
 6. Bedri Spahiu – Ministër i Rindërtimit (pas 13 janarit 1945 ministër i |Asistencës Sociale)
 7. Manol Konomi – ministër i Drejtësisë
 8. Ramadan Çitaku – ministër i Financave
 9. Sejfullah Malëshova – ministër i Shtypit, Propagandës dhe Kulturës Popullore
 10. Gjergj Kokoshi – Kostaq Cipo (13 janar 1945 – ministër I Arsimit)
 11. Spiro koleka – ministër i Punëve botore
 12. Ymer Dishnica – ministër i Shëndetësisë
 13. Gaqo Tashko (4 korrik 1945) – ministër i Bujqësisë

 

Thënie për Shtetin

 • Një politikan mendon për zgjedhjet e ardhshme, një shtetar mendon për gjeneratën e ardhshme
  - Alcide de Gasperi
 • Europa është një Shtet i përbërë prej shumë provincash
  - Montesquieu
 • Duhet të dëgjojmë shumë dhe të flasim pak për të berë mirë qeverisjen e Shtetit
  - Cardinal de Richelieu
 • Një shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.
  - Aristotele
 • Historia e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të Shtetit
  - Woodrow Wilson
 • Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.
  - Charles Maurras
 • Një burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.
  - Ruggiero Bonghi
 • Detyra e shteteve të mëdha është të shërbejnë dhe jo të dominojnë botën.
  - Harry S. Truman
 • Paul Valery
  - Nëse Shteti është i fortë, ai na shtyp. Nëse ai është i dobët, na zhduk.
 • Kur je jashtë vendit, je burrë shteti; kur je në atdhe, je vetëm një politikan.
  - Harold MacMillan